Podvarak - Ugnsgratinerad surkålsgryta med rökta revben och kött.

Podvarak
Ugnsgratinerad surkålsgryta med rökta revben/bröstben och kött. 

Denna surkålsgryta är en riktig husmanskost i Serbien men görs säkert  även i andra delar av forna Jugoslavien. 
Först får grytan puttra en bra stund på spisen  för att sedan bli gyllenbrun och avslutas i ugnen. 
Grytan görs på många olika vis, vissa använder även morot och ris, men här har jag valt att göra så som mina föräldrar brukade göra under min uppväxt. 

Traditionellt serveras grytan med ett majsbröd men det är även väldigt gott att servera med majsmuffins och lite creme fraîche. 
Recept på goda majsmuffins hittar ni här :

Majsmuffins - projice

En smakrik husmanskost från Balkan som man absolut ska prova om man tycker om surkål.  

Recept : 

1 sukålshuvud a ca 1 1/2  kg eller 2 st strimlad surkål i burk. 
Ca 250 g stekfläsk eller sidfläsk. 
Ca 400 g rökta revben eller bröstben
Ca 400 g rökt ytterfile,valfri köttbit eller kryddstark korv.
2 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 1/2 msk aleva paprikapulver ( mald paprikapulver från balkan) 
2 1/2 msk  vegeta ( allkrydda från balkan) 
5 pepparkorn
2-3 lagerblad
1/2 dl rapsolja 
Svart peppar - efter tycke
Salt - efter tycke 

Gör så här. 
Strimla/hacka surkålen.
Skiva dem rökta revbenen/bröstben/köttet  i mindre bitar. 
Skiva/tärna sidfläsk, lök, purjolök, och vitlök.

Hätta upp en kastrull med ca 1/2 del rapsolja. 
Lägg i löken och fräs på hög värme. 
Tillsätt sidfläsket och låt det fräsa med tills löken mjuknar. Tillsätt vitlöken och tillsist purjolöken och fräs ytterligare en liten stund. 

Tillsätt surkålen och blanda allt väl. 
Tillsätt kryddorna, lagerblad och.ca 3 dl vatten och låt allt puttra på svag värme ca 30 minuter. 
Rör om då och då. 
Tillsätt dem rökta revbenen, köttbitarna och låt allt puttra ytterligare en 1 - 1 1/2 h .
Rör om då och då så att kålen inte bränner fast. 
Kålen ska vara brunare i färgen och mjuk når det är färdigt. 

Undertiden: 
Sätt på ugnen på 200 grader.

Ta fram en större ugnsform och smörj in den med lite rapsolja. 
Häll över kålgrytan i ugnsformen, ringla lite rapsolja över hela  och grädda på näst nedersta falsen  ytterligare ca 30- 40 minuter eller tills kålgrytan har fått en fin färg på ytan. 
Servera gärna med majsmuffins/majsbröd och lite creme fraîche om önskas. 

Smaklig spis :) 

Ricottapaj med hallon och blåbär.

Denna härliga paj med ricottaost och bär, är  både enkel att göra och väldigt god. 

 
Den kräver inte mycket av din tid och du bokstavlingen slänger ihop den i ett nafs. 
 
Jag har använt mig av frysta bär men det går givetvis lika bra med färska och valfria bär.
 
 
 

Tycker man om bärpajer så tycker jag absolut att man ska prova denna varianten med ricottaost. 

 
Så här gjorde jag. 
 
Recept : 
 
1 rulle färdig pajdeg
 
Fyllning :
 
250 g ricottaost
125 -150 g frysta/färska blåbär-hallon 
3 ägg
1 1/2 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt 
1 msk majsstärkelse
 
Florsocker till toppen. 
 
Gör så här : 
 
Sätt ugnen på 190 grader.
 
Rulla ut degen ur förpackningen och klä pajdegen i en pajform med avtagbar botten. 
Min pajform är 10x35 cm. Men det går lika bra i en rund 24 cm form. 
 
Nagga degen i botten och ställ in i kylskåpet så länge.
 
Ta fram en skål och rör ner alla ingredienserna förutom bären. 
Vispa ihop till en jämn smet.
 
Häll smeten i pajformen och toppa sedan med bären. 
Grädda pajen mitt i ugnen ca 45 - 50 minuter. 
Pajskalet ska ha fått en fin gyllenbrun yta och fyllningen ska ha stannat. 
Tänk på att våra ugnar gräddar lite olika. 
 
Titta till pajen då och då mot slutet. 
 
Ta ut och låt pajen svalna innan du lyfter ur den. 
Pudra lite florsocker över ytan. 
 
Skiva upp och servera. 
 
 
 

Smaklig spis :) 

 
Ni hittar mig även på : 
Fb - Snilleskök
Instagram @lillameee
"Hallon/blåbärspaj"

Marängsnittar med rostad mandel.

Marängsnittar 
En ljuvlig småkaka med mör botten, marängtäcke och rostade mandlar/mandelspån.
Dessa snittar är ljuvliga och går alltid hem på fikabordet. 
Vill du göra en söt botten går det bra att tillsätta 2-3 msk socker i mördegen. 
Jag valde att göra marängen sötare och skippa socker i mördegen. 
Men allt handlar om smaksak.
 
 
Försvinnande enkelt och gott ! 
 
Så här gör jag: 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Recept:
Ca 18 - 20 st 
Till mördegsbotten:
 
100 g kallt tärnat smör.
2 1/2 dl vetemjöl
 
Lägg det kalla smöret och mjölen i matberedare och arbeta upp en snabb deg. 
Har du ingen matberedare går det bra att arbeta upp en snabb deg förhand med. 
 
Dela degen i två bitar och rulla ut två längder. 
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper, platta till längderna så att dem är ca 1 cm tjocka och ställ in i kylen undertiden du förbereder marängen. 
 
Till marängtäcke :
2 äggvitor
2 dl socker
 
Vispa upp äggvitor till ett fast skum
Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är fast. 
Du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att marängen rör sig. 
Lägg marängen i en spritspåse och spritsa ut en tjock sträng över länderna. 
Har du ingen spritspåse går det lika bra att bre ut en string över längderna.
 
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
 
Strö på (rostad om önskas) hackad mandel/mandelspån över marängtäcket och grädda 5 minuter till.
Låt svalna lite innan du skär längden sneda snittar. 
 
 

Servera med en kopp kaffe och lyckan är total !


Dem smälter i munnen ! 
 
 
Smaklig spis :) 
 
Ni hittar mig även på :
Fb - Snilleskök
Instagram - lillameee
 
"Marängsnittar" "marängsnittar med rostad mandel" "recept" "recept på marängsnittar"